Tietoturva samaistetaan usein tietotekniikkaan ja ulkoisiin tietoturvauhkiin. Tahallisesti tehtyihin tietokoneviruksiin, matoihin ja tietomurtoihin. Tietotekniikan mukanaan tuomat tietoturvariskit tulivat median huomion kohteeksi kymmenisen vuotta sitten. Seurauksena ilmestyi useita virustentorjuntaohjelmistoja myyviä yrityksiä, jotka tietysti pyrkivät uuteen markkinarakoon. Ne kiinniitävät huomion käyttöjärjestelmissä olleisiin ohjelmointivirheisiin, jotka altistavat käyttäjät tietoturvauhkille.
Sanotaan, että internetissä on nykyään miljoonia tietokoneita, jotka ovat avoimia luvattomalle käytölle paitsi ohjelmointivirheiden ja haittaohjelmien myös käyttäjien tekemien virheiden takia. Syinä voivat olla esimerkiksi huonot salasanat tai konfiguraatiovirheet, joiden ansiosta koneelle pääsee ilman tunnuksia.
Tietoturvallisuudella tarkoitetaan tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista. Tietoturvallisuuden uhkiksi voidaan mainita esimerkiksi erilaiset huijausyritykset, henkilökohtaisen yksityisyyden loukkaukset, roskapostit, piratismi, tietokonevirukset ja verkkoterrorismit.
Tietoturvan yleisiä uhkia ovat luvaton pääsy, tiedon luvaton käyttö, salaisen tiedon paljastaminen, tiedon sekaannus, tiedon muuntuminen, salaisen tiedon tutkituksi tuleminen, tiedon kopioituminen ja tiedon hävittäminen.
Maanmittauslaitoksen tavoitteena on tuottaa tietoa maasta luotettavasti – verkossa ja vierelläsi. Se on meidän tehtävämme. Ympäröivä maailmamme ei ole vain niin hyvä kuin haluaisimme tai toivoisimme sen olevan. Tietoturva on meille ensiarvoisen tärkeää kaikessa tekemisessä. Niin palveluissa, kehittämisessä kuin joka päiväisessä käyttäytymisessäkin. Olemme ottaneet tänä vuonna yhteiseksi tavoitteeksi, että me jokainen parannamme osaamistamme tällä saralla tai ainakin todennamme osaamistasomme, jos olemme sen jo aiemmin saavuttaneet. Siksi suoritamme ja esimiehemme varmistavat, että kaikki suorittavat ”tietoturva-ajokortin”.
Olen ilokseni saanut tietää, että lähes kaikki ovat sen jo tehneet. Onnittelen niitä yksiköitä, joissa on jo tähän mennessä saavutettu 100 %:n taso. Onnittelen myös jokaista työntekijäämme, joka on ”kortin ajanut”.
perjantai 14. syyskuuta 2012
torstai 6. syyskuuta 2012
Citius, altius, fortius
Kuluvan vuoden suurin urheilutapahtuma oli kiistatta Lontoon olympialaiset. Kisat kestivät kolmisen viikkoa ja uusia maailmanennätyksiä ja uusia huippu-urhelijoita nähtiin. Sen lisäksi saimme ihailla useampikertaisia voittajia. Urheilu yhdistää koko maailmaa, vaikka olympialaisissa kilpaillaan toisiaan vastaan. Urheilun suurkuluttajat ovat tänä kesänä saaneet nauttia lisäksi jalkapalloilun EM-kisoista sekä yleisurheilun EM-kisoista. Alammeko olla kylläisiä?
Urheilu herättää voimakkaita tunteita. Niin voiton kuin tappionkin hetkellä. Voittajat palkintopallilla päästävät tunteet valloilleen, mikä ei voi olla koskettamatta meitä katselijoitakin. Myötäelämme kyseistä hetkeä. Samoin kansallisuustunteet ovat nykyään sallittuja kaikkien kansojen kohdalla; eräiden kansojen takavuosien itsehillinnästä on luovuttu. Hyvä näin.
Maanmittauslaitoksen väessä on niin huippu-urheilijoita kuin kuntourheilijoita. On ollut MM-tason urheilijoita kansallisesta tasosta puhumattakaan. Eräillä nykyisillä MM-tason urheilijoilla on vanhempia, jotka ovat laitoksen palveluksessa. Maanmittauslaitos on halunnut tukea työntekijöidensä liikunnallisia harrastuksia ja sen takia järjestämme mm. laitoksen kesä- ja talvikisoja eri lajeissa. Osanottoaktiivisuus vaihtelee lajeittain ja vuosittain. Tärkeintä on kuitenkin se, että me jokainen itsellemme sopivalla tavalla pidämme huolta fyysisestä ja henkisestäkin kunnosta. Pyrimme antamaan tukea siihen. Hyväkuntoisina jaksamme työssä parhaiten.
Työmme sisältö on muuttunut niin, että maastotyön osuus vähenee. Muistan erään topografiystäväni kommentin, kun tapasin hänet muutama vuosi eläkkeelle jäämisensä jälkeen. Kysymykseeni kuulumisista ja siitä mitä oli elämässä muuttunut, hän totesi: ”Nyt vasta ymmärtää, kuinka hyvää aikaa työssäkäyntiaika olikin. Silloin sai jatkuvasti liikkua työaikana ja kunto pysyi hyvänä ikään kuin sivutuotteena. Nyt pitää kuntoilla ihan erikseen.” Näin ne ajat ja tavat muuttuvat.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)